fredag 14 oktober 2011

och jag står också helt still...

eller det gör jag ju inte alls... denna kvällen har varit allt annat än stillsam... förberedelser för imorgon kan man säga att jag fyllt fredagen med... sätta "surdeg", koka pasta an mass, fixa dressing, fixa kall sås, diska allt porslin som stått i mamma och pappas källarskafferi... göra klart färskosten...

färskost ja... så galet gott... och så galet enkelt!

1l filmjölk
2dl gräddfil
1tsk salt

värm filmjölken till den är fingervarm, ta av kastrullen från plattan, rör ner gräddfilen och häll upp i silduk eller kaffefilter. Låt stå kallt och rinna av i ett dygn... häll över ostmassan i en skål, salta och rör om. sedan kan man smaksätta osten med:
  • pressad vitlök och färska örter
  • nymortlad rosépeppar
  • Chili och peppar
  • chevréost (fast då får man nog ta mixerstaven och först mixa ihop en del av chevrén och ostmassan innan man blandar ihop allt)
  • ja, det finns väl säkert en massa man kan smaksätta med... fantasin sätter gränser här tydligen... för mig alltså!
enligt originalreceptet jag hittat i Annas kokbok så ska det bara ta 4-8h för fil och gräddfil att rinna av så det blir tillräkligt fast... men det tycker inte jag stämmer... bättre då att göra en kväll i förväg och ta god tid på sig liksom! Sen ska man egentligen kunna forma den till en rund ost också, att lägga på ett fat, typ... men det blir lite kladdigt, så det är enklare att lägga den i en kruka, eller skål... så håller sig osten där den ska också!

till imorgon har jag smaksatt osten jag gjort med vitlök och örter (frysta för jag var lite lat... örter Provencal och Basilika)... tror inte jag kan förbereda så mycket mer ikväll faktiskt... nu skall fröken knoppa... har ju tyvärr sovmorgon imorgon... är ju sådär på gränsen till fortfarande förkyld... det sitter lokalt i halsen... ingen bra instruktör kliver upp på en cykel eller in i en sal sådan... och bra vill man ju vara... så då lämnar man bort sitt pass...

1 kommentar:

  1. Lät gott med färskosten! Är helt såld på alla ostar- tyvärr precis alla.... och nästan all mat och nästan all dryck och... konstigt att man alltid för en kamp med vikten. Kram!

    SvaraRadera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!