julrecept a la Minininis

ja, nu äntligen är det bara några veckor kvar till jul och man får lov att börja fundera på pepparkaksbak, knäck och kola-kokeri osv. Jag älskar sånt! Och jag avskyr att hålla mig till recepten... så jag gör ofta lite egna varianter... dessa tänker jag fylla på med här..


Minininis Pepparkakor

Blir milda pepparkakor med smak av citrus och vanilj. Supergoda!

(gör dubbel sats det, det går åt en hel massa deg innan man ens börjar baka ut pepparkakorna... har hört att en vän till en vän gjorde en dubbel sats och att det aldrig blev en enda pepparkaka utav den... så hon fick göra en ny, dubbel omgång... har jag hört... att en vän till en vän gjorde alltså... )

enkel sats ger tydligen ca. 100-150 pepparkakor... (jag vet inte, jag har aldrig räknat... kanske med vetskap om att det aldrig blir så många när jag bakar... och att det då blir så tydligt att jag har provsmakat degen så många gånger då liksom...)

3dl socker
½dl ljus sirap
1dl färskpressad juice av 1 apelsin, 1 citron + resten vatten (så det totalt blir 1dl)
rivet skal av 1 apelsin + 1 citron
200g smör
1½ msk kanel
½ msk malen ingefära
½ msk malda kryddnejlikor
2tsk malda kardemummakärnor
2msk vaniljsocker
2tsk bikarbonat
ca. 1 liter vetemjöl

häll socker, sirap och juice/vatten-blandningen tillsammans med finrivet skal av apelsin och citron i en kastrull, koka upp så sockret smälter. Dra av från värmen och lägg i kryddorna + vaniljsockret och smöret. Rör tills smöret smält, låt svalna något (men bara lite, då försvinner effekten av bikarbonaten och pepparkakorna blir knäckigare)

Blanda ihop ca 8dl av vetemjölet tillsammans med bikarbonaten i en stor bunke, häll över den ljumna blandningen och rör snabbt ihop till en deg. Låt stå, väl inplastad eller med lock i kylskåp i minst ett dygn innan du bakar ut pepparkakorna. (men man kan provsmaka degen redan nu...)

Sedan gör man som vanligt, kavlar ut, svär över pepparkaksdeg som fastnar i bänken osv.... bakar av i mitten av ugnen på 200-225grader i 5-8min.



Minininis Lussekatter to die for


ja, så är det faktiskt... dessa är de godaste lussekatterna jag någonsin ätit... och jag vet att det inte är snyggt att slå sig själv för bröstet och skryta, men det är väl ändå inte skryt när det är sant???!!! med en massa smaffs och gott är det ju inte så konstigt att dessa är superdupergoda, saftiga och alldeles perfekta... att de lägger sig som en extra bilring runt magen, det får man på köpet!

50g jäst
5dl mjölk
250g smör
250g (1 burk) kesella kvarg (1%)
1 ägg
3dl strösocker
2msk vaniljsocker
1g (2pkt) saffran
1msk mald kardemumma
½msk salt
1,7-2 l vetemjöl
ägg
russin
pärlsocker

smula sönder jästen i en bunke, smält smöret och häll i mjölk och kesella, värm till 37grader, häll smör/mjöljoxet över jästen och rör tills det smält. Häll i resterande ingredienser, avsluta med mjölet. Arbeta in, lite i taget tills degen inte kladdar om man tar försiktigt på den med fingret... låt degen arbetas i några minuter, strö över lite mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa i ca 1 timma...

häll ut på mjölat bakbord/köksbänk, knåda en stund och forma sedan lagom stora bullar i valfri form. Själv brukar jag rulla bollar som jag penslar med ägg och doppar i pärlsocker innan de får jäsa igen i ca. 30min på bakplåt. Men självklart kan man göra traditionella lussekatter med russin i om man vill också!

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca.250grader i 5-10min. Låt svalna under bakduk, men se till att provsmaka minst en medan de fortfarande är lite mer än ljumma...


Knäck grundrecept



2dl vispgrädde
2dl strösocker
2dl ljus sirap

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 minuter.

Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.

för variation kan man krossa polkagrisar eller turkisk peppar och försiktigt vända ner i smeten när den är färdig (som vanligt skall man röra så lite som möjligt i knäcken eftersom den lätt sockrar sig och då blir det bara "mjöligt")

eller så river man skal av antingen en citron eller en apelsin och låter det koka med i slutet (går nog bra från början också, men jag slängde i det vid 105grader ungefär)... apelsin blev suveränt gott... citron har jag inte testat själv men har hört att det är galet gott det med!

Minininis Chokladkola med sting
1dl ljus sirap
3dl strösocker
3dl grädde
1msk vaniljsocker
2msk glykossirap
2msk kakao
en nypa cayennepeppar

rör ihop allt i en tjockbottnad kastrull, koka upp på medelvärme till 124grader, eller tills det klarar kulprovet, häll upp på bakplåtspapper och låt stelna. Skär i lagom stora bitar och linda in dem i smörpapper eller aluminiumfolie. Förvara i kylen.

Om man inte vill ha cayennepeppar i så går det självklart bra att utesluta just det! men det förhöjer smaken!!

Detta kolarecept använder jag som grund till nästan alla sorters kolor jag gör, byter bara ut kakao och cayenne mot tex.

  • 2 msk lakritspulver (Kung Markatta, finns i nästan alla livsmedelsbutiker). 
  • 2msk blåbärspulver (även detta Kung Markatta, lite svårare att hitta än lakrits men sök i stora butikerna) 
  • 1tsk kardemumma, (strö i mot slutet av kokningen)
  • 1msk kakao + ½msk nescafe utrört i varmt vatten 



 
Vit chokladtryffel med lime
(från arla.se)
Vit tryffel med lime

1 dl vispgrädde
25 g smör
300 g vit choklad
rivet skal av 1 lime
1 msk konjak
florsocker

Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, lägg ner dem i grädden och rör tills de smälter. Rör i limeskal och konjak. Häll i en aluminium-form, ca 10x17 cm.
Låt stelna i kylen minst 4 tim eller över natten. Stjälp upp tryffeln och skär den i bitar med en vass kniv. Sikta över florsocker. Förvara i kyl.


För variation kan man byta ut konjak och limeskal mot 1msk Baileys... inte så dumt det heller... alls!



Chocolate Candy Cane Cookies
Peppermint smörkräm mellan två chokladkakor, sedan rullade i polkagriskross... 
ca. 20st


Kakor
4½ dl vetemjöl
1 rågad dl cacao
1/4 tsk salt
2½ dl strösocker
175g smör/margarin (rumstemperatur)
1 stort ägg

Smörkräm
2 3/4 dl florsocker
175g smör (rumstemperatur)
3/4 tsk peppermint extrakt
2-4 droppar röd karamellfärg

1,5 dl krossade polkagriskarameller (helst glansiga, blir finast så!)
Gör kakorna så här:
Sätt ugnen på 175grader. Blanda mjöl, kakao och salt i en skål, ställ åt sidan. Vispa smör och socker väl med elvisp tills fluffigt, vispa i ägget. Rör sedan ner de torra ingredienserna. Ta ur degen ur ur bunken och forma en lång rulle (ca.2cm i diameter) vira in i plastfolie och lägg att vila i kylskåpet i minst en timme. Dela upp rullen i 40 lika stora bitar, rulla dessa till bollar och placera med lagom avstånd på bakplåtspapper (bör få plats 20/plåt) platta till bollarna så de blir rundlar, antingen med botten på ett glas eller handflatan (kanterna kommer att spricka, det gör inget!), Baka av i mitten av ugnen i ca.10min, låt svalna på plåten i ca. 5min innan du lägger över dem på galler och låter dem svalna helt.
Vispa smör och florsocker i en bunke tills det är ljust och fluffigt. Droppa i pepparmint extrakt och röd karamellfärg (efter tycke och smak) och vispa tills allt är ordentligt blandat.

Smörkräm:

Montering av kakorna:
Enkalst är om man först matchar storlek och form på kakorna så de man tänker sätta mot varandra är så lika varandra som möjligt (krosset fastnar bäst då)... på undersidan av en av de två kakorna som hör ihop lägger du sedan en klick smörkräm (ca.2tsk, ganska rikligt så det finns något för krosset att klibba fast i) och lägg den andra kakan på. Pressa försiktigt ihop och gör likadant med resterande kakor.

Placera polkagriskrosset på en liten assiett och rulla sedan kakorna i krosset så att det fastnar i smörkrämen... supergoda... kakorna klarar sig bra i rumstemperatur i upp till tre dagar, eller kan frysas i upp till två veckor (som om det skulle finnas några kvar då!)

Kom på att man ju faktiskt måste kunna blanda ner lite av det allra småkrossigaste krosset i smördegen också... för att få lite krispigt där med... det ska jag testa nästa gång!

Rocky road a la Minininis
bild lånad av recept.nu
Rocky road är ju ett sånt där julgodis typ "man tager vad man haver"... lite godis och lite nötter, typ... jag brukar höfta lite, fundera på vad som kan verka funka till choklad (allt) och sedan bara go nuts! Om man tar en massa seriöst goda grejer liksom, och lägger allt i en form och sedan täcker det med choklad... What can go wrong? Inte någonting, typ...
Perfekt att göra när knäcken och kolan är klar, då kan man ta den där sista knäcksmeten, den som är för stel att få ner i formarna men ändå funkar att få ut på en bit oljad folie samt ändbitarna på kolan som man inte ids klä i folie och använda det i sin rocky road!
Men om vi börjar från början... jag brukar ta lite olika sorters godis, skumtomtar är perfekt (om man klipper sönder dem i småbitar) alt. ahlgrens bilar, minimarshmallows eller något annat skumgodis... Polly är gott... Turkisk Peppar har jag inte testat än, men lakrits och choklad är ju inte helt fel... Dumlekolor, Daim, Marianne-godisar, After Eight, gelehallon, cashewnötter, pistagenötter, salta jordnötter osv. man kan faktiskt ta lite (LITE) puffat ris eller puffat quinoa ocks (finns i självplocksmüsli) samt pumpafrö om man vill... Bara fantasin sätter gränser, typ... men var försiktig med mängden... det ska ju täckas av choklad också och om man inte vill äta Rocky Road fram till påsk så tar man bara några av varje om man tänker sig många olika sorter... ett ganska jämnt lager brukar bli lagom (tänk att kakan bör vara ca. 2cm tjock)
Hacka (om stora bitar) allt du vill ha i din Rocky Road och lägg i en form klädd med bakplåtspapper... sedan brukar jag smälta lite olika sorters choklad, eller iallafall vit och ljus, eftersom jag själv inte gillar mörk choklad... men det är ju olika... extra piffigt blir det ju om man smälter dem i separata vattenbad och sedan får en swirl av inte fullkomligt blandad choklad! Häll över, rör ihop lite försiktigt så allt täcks och låt svalna och stelna.
Skär i lagom stora bitar med vass kniv. Förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Sött men oh så gott!

Julskumsfudge
förra årets supersöta och sliskiga hype inom julgodis... har du inte gjort dem tidigare så gör du det på egen risk... jag blev riktigt besviken... sött och sliskigt... men smaken är ju olika!
bilden är lånad
Till ca 30 st behöver du:
50 gr skumtomtar (ca 10-12 st)
2 dl socker
1 dl grädde
50 gr smör
ev några droppar röd karamellfärg
100 gr vit choklad

Klipp tomtarna i småbitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med grädden, sockret och smöret.
Värm på medelvärme tills allt smält.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt hackad vit choklad. Rör om tills chokladen smält.
Droppa ev i några droppar röd karamellfärg för att förstärka den rosa färgen.
Klä en form med bakpapper och häll i smeten, så att det blir ca 1 cm tjockt.

Låt stå i kylen några timmar så att det stelnar innan den skärs i bitar.


Kalasgod kokosfudge!!!

200g ljus blockchoklad
200g mörk blockchoklad
1-2dl kokosflingor
1 burk kondenserad mjölk (sötad)

smält chokladen i vattenbad, tag av vattenbadsbunken från värmen, rör ner kokosen och sedan den kondenserade mjölken. Blanda väl och stjälp sedan upp i en form klädd med bakplåtspapper där du strött kokosflingor i ett tunt lager, Strö även kokos uppepå, ställ in kylskåpet så det stelnar och skär sedan i lagom stora bitar. Försök att låta några bitar finnas kvar till jul!

Det går självklart att byta ut kokosen mot annat, tex jordnötter, krossade polkagrisar, mandelflagor osv.