söndag 9 oktober 2011

fan va jag är bra!

ja, när det kommer till en riktigt god gryta visade jag mig ha oanade talanger faktiskt! Tyvärr tog jag inget kort på den innan vi högg in...  det var galet snyggt med den gröna timjan, de röda lingonen på den gräddsåsiga grytan i min fina, blå le Creuset-gryta... nu finns det knappt något kvar... och då gjorde jag ändå på över 1,5kg kött... i princip skulle det räcka till 10 personer... vi var sex... fast jag skickade med farmor en stor portion till farfar också som inte kunde komma med idag... så säg att vi var sju vuxna... men ingen av oss är några storätare egentligen...

hur gjorde jag då? jo, jag kommer till det!

Ninas höstiga, grymmegoa gryta!

1,5kg grytbitar på nötkött
smör
olivolja
½ purjolök
champinjoner
kantareller
trattkantareller
har ingen aning om mängd, men en hel massa svamp iallafall...

vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4-5 lagerblad
en knippe färsk timjan
1½ dl koncentrerad svartvinbärssaft (1-4 varianten)
1dl rårörda lingon

2dl vispgrädde

Bryn köttet på alla sidor i smör och olivolja i en stekpanna. Lägg efter hand över i en stor gryta. Hacka purjolöken fint, lägg i grytan. Skär svampen i lagom stora bitar, fräs svampen i torr stekpanna tills det börjar knäppa sådär som det ska göra, häll över i grytan. fyll på med vatten tills det nästan täcker, lägg i lagerblad, hackad timjan, svartvinbärssaft och rårörda lingon. Sätt på locket och låt koka på svag värme i 2-3h (ju längre desto bättre tror jag... köttet ska ju liksom ramla isär! Tag av från värmen (om du ska servera dagen efter) annars är det nu du häller i grädden och låter det koka ihop sig ett tag också.

Det blir extra snyggt att servera med en massa hackad, färsk timjan och lingon på toppen. Jag hade mjölig, kokt potatis, svartvinbärsgelé och en vanlig grönsallad till, funkar hur bra som helst!

Till detta drack vi, som ville, ett rött vin, Appassimento, Tommasi Appassimento (nr 5354). Riktigt gott och man förstår lätt varför det skrivits en hel del om detta vinet i olika tidningar när de tipsar om viner! (och det passar inte bara "till smakrika rätter av lamm- eller nötkött" som Systembolaget säger utan går även riktigt bra till en passion/hallon-moussetårta...det blev både vin och tårta över... men jag jobbar på det!!!

Innan tårta och kaffe, till efterrätt, hade jag gjort en kardemumma och vanilj-panacotta med hallon och blåbär på toppen. Sa jag att vi inte var storätare??? ja inte när det gäller vanlig mat alltså... desserter går alltid ner!

Med gelésocker är det enklare än enklast att göra pannacotta! Jag brukar räkna 1,2dl grädde, ½tsk vaniljsocker (riktigt) samt 1/4dl gelésocker/person. Om man vill göra det lite magrare kan man ta hälften grädde, hälften matlagningsgrädde. Där är ett bra grundrecept (står något liknande på baksidan paketen också)...

Sedan är det egentligen bara att smaksätta efter vad man känner... mjölkchoklad är tex INTE äckligt... alls! (¨smält då ner chokladen i grädden efter att du kokat upp grädde och socker)... jag hade i ca.1½tsk mald kardemumma idag...  

koka upp alltihop och häll sedan i portionsglas/skålar, täck med gladpack och ställ in i kylen att stelna i några timmar... eftersom jag skulle täcka mina pannacottor med bär (frysta som skulle vara tinade till serverandet) så la jag på bären efter några timmar och lät allt stå och stelna klart/tina i kylen, så slipper man det momentet sedan.

Jag vaknade lite tidigare än planerat idag... låg och funderade på hur man kunde få den där pannacottan att bli lite fluffigare samt minska risken att kardemumma och vaniljprickarna ligger i botten på glaset... testade att koka upp hälften av grädden tillsammans med allt socker och hälften av kardemumman... vispade sedan resten av grädden tillsammans med resten av kardemumman och vaniljsockret medelhårt. Sedan vände jag ner den vispade grädden i den kokta... fick även vispa lite för att få det att blanda sig ordentligt... vet inte, blev kanske lite grynigare än vanlig pannacotta men också fluffigare... gott hur som helst...

hoppla... Minininis blogg blev en matblogg... hur gick detta till? jag har ingen aning, men mitt vin är slut och så kan jag ju inte ha det... ett litet glas till är jag värd efter all denna maten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!