söndag 21 oktober 2012

Minininis fixar och trixar...

känner mig lite som Ernst när jag skuttar runt här i lägenheten... barfota och käck... fast jag gillar inte Ernst sådär vidare värst... men ändå!!!

För en herrans massa år sedan, strax innan jag flyttade in i min lägenhet, ja det är samma som jag bor i nu, så fyndade jag precis den soffan jag hade tänkt mig, i precis den klädseln och varianten jag hade i åtanke, på Ikeas fyndavdelning... Jag har en del i vardagsrummet som är precis 203cm bred... soffan jag ville ha Ektorp bäddsoffa mäter 200cm... den passar alltså precis in... jag ville ha den i beige... och när vi var där och köpte allt annat man behöver ha när man flyttar till sin allra första egna lägenhet (hade bott ihop med mitt ex. innan) så snubblade jag även över just den soffan jag hade kikat på... men till mer än halva priset... bara för att en av ryggkuddarna var lite för liten...

Nu, såhär en tio år senare har Ikea hunnit ändra storlek på den där bäddsoffan... den är numera inte längre en stor 2-sits utan en liten 3-sits... det innebär att det inte längre finns klädsel att köpa till den... inte heller finns det kuddar att få tag i på reklamationsavdelningen eller så heller... Man skulle kunna tänka sig att man efter 10 år känner att en soffa har fått gjort sitt... så känner jag iofs, MEN eftersom jag inte känner att jag kanske hoppas bo kvar här så himla länge till så vill jag inte heller gå och köpa en ny soffa som skall passa in i min lilla hörna, när den soffan jag har faktiskt är bra och passar perfekt!

Klädseln till sittdynorna har jag sytt om en gång, tyget slets bokstavligen sönder tillslut... men nu var själva dynan helt kass också... eller rättare sagt, dun-fluffet som ligger ovanpå skumgummikärnan låg som i något oregerligt kadaver mitt på... man satt liksom som i en puckelpist! Och när jag kollade med Ikea om det fanns någon form av reservdels-hittepå att hitta på så fick jag svar att det inte gjorde det. Så, där stod jag, med en soffa god nog, men med sittdynor i puckelpistform... vad gör man då? Jag har redan testat otaliga gånger att rätta till den där dun-fluff-grejen... det håller ett tag och sedan är det samma visa igen...

Så nu har jag kommit på en ny lösning att testa! Jag köpte två vanliga täcken på Ikea, deras billigaste, billiga. Drog av klädseln på dynorna (och slängde dem i tvätten)... sedan vek jag vardera täcke på mitten och sedan på mitten igen och stoppade ner skumgummidynan emellan 1a och 2a lagret. Passade perfekt så att man får runt det på "baksidan" om dynan. Nu är tanken att man bara stoppar i täcket med dyna i klädseln, så att de tre lagren på ena sidan kommer uppåt och det ensamma lagret ligger neråt, med skarvarna bakåt... tror det kan komma att fungera... och skulle det inte göra det så har jag två extra täcken till övernattningsgäster och har bara lagt ut 2x29:-! Dun-fluff-grejerna spar jag tills jag vet säkert att det funkar såklart! Käckt va?!!

samma soffa men från puckelpist till nypistad, slät sits! 
Ibland känner jag mig så galet finurlig!!! Det är en görgo känsla! Hoppas bara det funkar också, annars får jag försöka komma på en annan lösning... tejp kanske?!

6 kommentarer:

  1. Härligt!
    Det är sååå roligt att vara Uppfinnar-Jocke!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en go känsla, helt klart! Tycker dock att mina dynor blev lite platta... får fundera på hur man kan fluffa dem lite mer...
      kram!

      Radera
  2. Wow! Du är superfiffig och jag tror att det kommer att funka perfekt. Jag snor idén rakt av till min fåtölj, ett blocketfynd för 100 kr. Sittdynan är som du beskriver din kudde. Tusen tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha, va roligt om du kan använda tipset! Men jag måste säga att jag tycker att mina dynor blev lite platta... får fundera på om man kan få dem lite fluffigare på något vis!

      Radera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!