söndag 18 november 2012

Det där brödet...

jädrar i jösses va gott det blev... så lätt och så gott... makalöst... tyvärr hann vi inte äta någon direkt andaktig frukost imorse... men jag tog igen det med två rejäla mackor till lunch istället! Så gott!


Receptet jag valde att göra efter hittade jag här och här... det hä'r brödet är ett sånt där som många bloggat om och som lite får en revival lite då och då... så gott som det är borde det få vara på allas to-do-list minst en gång i månaden...

Hur man gör?! Jo, jag ska tala om det för dig!

ta den största av dina bunkar så degen kan jäsa ganska fritt utan att du riskerar deg som jäser över...

sedan tar du,

500g vetemjöl (jag hade 400g vetemjöl och 100g rågsikt)
1½tsk salt
½tsk torrjäst
3,5-4dl vatten

blanda först ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner vattnet. Arbeta raskt ihop till en kladdig deg, täck bunken med lock eller plastfolie. Ställ undan att jäsa på en rumsvarm plats (ej dragigt) och låt jäsa i minst 12h, gärna mer... det är lite olika tidsangivelser men mellan 12-18h verkar önskvärt att degen får jäsa första omgången.

När degen fått jäsa jättelänge (det skall vara bubblor på degen) så stjälp upp den på en mjölad köksbänk. Vik degen ett par gånger med mjölade händer och låt sedan vila i 15-20min under en plastfolie, eller så tar du och bara vänder bunken upp och ner över degen (det gjorde jag, funkar kalas!).

Lägg upp en bakduk och mjöla rikligt på ena halvan, när degen vilat klart, forma den till en bulle genom att vika in kanterna in under degen, lägg bullen på bakduken, strö över mjöl och täck med resten av bakduken.

Här skall degen ligga och vila i ytterligare två timmar... men eftersom jag inte hade så bra koll på när jag skulle sätta på ugnen osv så låg nog min deg och jäste i nästan tre... det gick görbra!)

När det är ca.30 min kvar av jäsningen, sätt ugnen på 225grader och ställ in en stekgryta med lock i ugnen (om du har en Le Creuset stekgryta med svart knopp så skruva loss knoppen först eftersom det materialet bara tål 190grader).

När degen jäst till dubbel storlek och känns klar, ta ut grytan ur ugnen, lägg ner degen (med skarvsidan neråt), lägg på locket och ställ in i ugnen i 30min. När 30min har gått, tag av locket och grädda klart brödet i ytterligare 20-30min.

stjälp upp brödet, låt svala på galler under en bakduk...

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. ja, bara gör det, det är supergott! Kan tänka mig att det, tidsmässigt passar väldigt bra till brunch!

      Radera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!