onsdag 20 juni 2012

Cheeses...

ja, färsk sådan... det håller jag på och gör just nu... färskost alltså... det är busenkelt och blir tokgott! Ska ha med mig till midsommarfirandet... färskostar, någon röra (chevréoströra tänkte jag), något att lägga på grillen,  gitarren, sånghäften och mitt bästa humör... kan ju inte bli annat än bra!

Men hur gör man egen färskost, tänker du gissar jag nu?!?! Ja du, det visade sig vara lite olika det där... just idag tog jag 2l Bollnäsfil (för att den vanliga filmjölken var slut och det ska vara minst 3%... tänkte att Bollnäs-delen i namnet nog bara var för att glänsa lite) och 5dl gräddfil... hällde i en kastrull och värmde på det till 35-40grader


Sedan häller man över det i en silduk (jag rev upp ett kaffefilter och la i botten så det inte bara rinner igenom av trycket när man häller i filblandningen... och låter stå och rinna av i ett dygn typ... eller tills ostmassan är tillräkligt hård att kalla ostmassa... 
När den är det, avrunnen tillräckligt alltså, så häller man över den i en bunke, blandar i 2-3tsk salt och sedan kan man dela upp den i mindre delar och göra olika smaksättningar på ostarna. Jag har tänkt dela upp mina i tre mindre ostar och göra en rosépeppar-variant, en med vitlök och gräslök och en med örtkryddor... får se lite vad det blir, men planen är iallafall den! 

Grundreceptet är egentligen 3l filmjölk och 3dl gräddfil, men det fanns bara 2l Bollnäsfil på hela Maxi ikväll när jag skulle handla och det kan ju inte skada med lite fetare ost... så jag kompenserade med lite mer gräddfil... blir säkert askalas! Annars får jag väl hitta på något annat att ta med mig! Men jag insåg just att jag glömt att köpa örter... fan, då måste jag ju gå och handla imorgon också! 

2 kommentarer:

 1. Låter omständigt... Hehe! ;-)))
  Men svågern brukar göra "äggost" till jul. Funkar nog på lite samma sätt (tror jag). Och det är jättegott! :-)

  Ha en fin midsommar!
  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej, det är görenkelt! Äggost gör vi också till jul, supergott!!! En helt annan grej, fast det där med rinna av och så är ju samma! Äter ni den som dessert eller till sillen?!

   tack detsamma!
   kram

   Radera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!