måndag 23 maj 2011

olika gränser...

... eller don efter person...

insåg för ett par veckor sedan att jag har mycket större, starkare, tydligare gränser för hur nära inpå jag låter folk komma... gissar att det ligger något i det där med att "det som inte dödar det härdar"... det gör kanske även det med den privata sfären, den radie kring mig jag vill att folk håller sig på har blivit större och tydligare...

pratade med en klok vän i torsdags om detta, om att jag märker en så stor skillnad och att jag blir rent upprörd när någon våldför sig på mig privata zon om jag inte tycker att det är okej. Man har ju olika stor radie för olika människor, beroende på vad man känner för dem... hur man känner för dem... om man känner sig trygg i deras sällskap eller inte... hon menade på att det ju faktiskt är en bra grej... att jag visar vad jag tycker... att jag är tydlig med vad som gäller... både för mig själv och för andra! För annars vet man ju inte när man tycker om någon extra mycket... som hon sa... hon är klok hon, min fina vän!


för mig känns det lite ovant, har alltid varit ganska öppen, fysisk och inte haft någon direkt privat zon... eller jo, det är klart jag har, men den har oftast varit liten och ganska otydlig... har nog inte riktigt haft vett att vara försiktig riktigt... så då blir det stor skillnad när man känner paniken komma bara för att någon gör intrång på "mitt revir"... min zon, min gräns för var jag tycker att det är okej... olika från person till person, helt klart... och antagligen svårt att urskilja innan det är för sent! stackars folk som går över gränsen!

så för att undvika missförstånd i framtiden så jag ska gå kurs tänkte jag... i att vara mer tydlig över var gränserna går... finns det studiecirklar för sådant tro? Eller ska man kontakta lantmäteriet?

2 kommentarer:

  1. Då är det dags att inte trampa på andra heller...

    SvaraRadera
  2. Det är svårt det där med zoner. Jag har aldrig haft några egna zoner eller gränser och är nog väldigt naiv men nu efter tillräckligt med erfarenhet i bagaget har jag hittat en "liten, liten" privat zon/gräns. Det känns bra, man behöver inte vara som en öppen bok till allt och alla.

    Visst känns det väl bra att ha hittat en liten gräns för det privata eller tränar på den i allafall.

    Träning ger färdighet säger man va?
    Kram!

    SvaraRadera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!