onsdag 9 januari 2013

Om det här med attityd på gymmen nu såhär i början av året...

... och inte bara nu i början av året... alltid faktiskt!... Fina Ting skrev ett jättebra inlägg igår... om hur vi på gymmen, både deltagare och instruktörer, bemöter nya deltagare... så här efter nyår (och efter semestertider) märks ju en markant ökning av deltagare. Många har gett sig dän på att de nu ska ta tag i sitt nya liv, både vana tränande och nya. Det skojas och skämtas lite sarkastiskt om alla "nyårslöften" som kommer att droppa av fram emot våren... ofta med en något klagande ton i rösten om att det är så jobbigt med alla nyårslöften som gör att det blir så trångt på gymmen... som om de där med nyårslöftet att komma iform inte har där att göra "på riktigt".

Sådana skämt och kommentarer får mig att se rött... och framför allt blir jag väldigt ledsen... ALLA HAR DÄR ATT GÖRA PÅ RIKTIGT! Alla människor, i alla åldrar, storlekar och slag har där att göra, på riktigt! Ingen skall behöva känna sig fel på ett gym, ett träningsställe dit man ju i mångt och mycket går för att må bra!

Kom ihåg att de har precis samma rättigheter som du att vara där, de betalar också månadsavgift och deras tröskel till att ens kliva innanför dörrarna är kanske övermäktigt hög. De kanske inte är i samma fantastiska form som du är, de kanske inte springer lika snabbt och/eller långt på löpbandet som du gör, de kanske inte hoppar lika glatt upp och ner för step-brädan som du som gjort detta i alla evigheters tider. Men de är där och de försöker, trots den där övermäktigt höga tröskeln till att ens sätta sin fot på ett gym, trots "nyårslöftes"-skämten och känslan av vilsenhet i en väldigt utsatt situation så är de där och försöker.

Hade du vågat göra samma sak i en annan situation? Hade du vågat gå in på ett ställe där allt känns nytt, främmande och ovant för dig men där "alla andra" är som fisken i vattnet, där "alla andra" känner sig som hemma i kicka, piffiga outfits och där "alla andra" känner till alla oskrivna regler, seder och bruk? Ja, du kanske hade vågat göra en sån sak, men jag kan ge mig sjutton på att du inte hade känt dig direkt bekväm i situationen! 

Så snälla, försök att sätta dig in i deras situation, försök att vara lika käck och trevlig mot dina nya träningsvänner som du är mot dem du träffar på gymmet i vanliga fall, kanske till och med lite trevligare. Om någon råkar ta "din" cykel i spinningsalen eller "din" plats i gruppträningssalen, försök att vidga dina vyer och testa en annan plats, en annan cykel... Det står inte skrivet på cykeln eller på golvet att du "äger" den platsen just den där tiden i veckan! Alla dina träningskompisar vet, men kommer man ny så har man ingen aning, och om det är så viktigt för dig att få just "din plats" så kanske det viktigaste för dig faktiskt skulle vara att byta plats! (anledningen till att jag blir lite upprörd i just detta ämnet beror på att min arma mor råkade ta en stammis plats på ett pass en gång och ja, bemötandet min mamma utsattes för var fan inte nådigt! Tänk dig en femårings attityd mot den som säger åt henne/honom att det inte skall köpas godis idag trots att man vill ha... inte för att personen i fråga slängde sig ner på golvet och slog, sparkade och skrek, men jag tror att hon hade velat göra det!)

Snälla försök att få dina nya träningskompisar att om ett tag vara en i gänget, någon du träffar på gymmet lite då och då. Hjälp dem att behålla sina nyårslöften lika väl som du vill kunna behålla ditt. Hjälp dem att känna sig lika hemma som du gör så att de nästa år inte behöver ge sig själva nyårslöftet "att komma igång med träningen" utan istället kan se det som ett naturligt inslag i vardagen som får dem att växa som människor och må mycket bättre! Världen blir en bättre plats om människorna i den mår bra! Träning är en starkt bidragande källa till välmående... och det är en rättighet alla har!


5 kommentarer:

 1. Bra skrivet/rutet Nina!!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Rutit heter det nog! Inte rutet, eller?

  SvaraRadera
 3. Ditt inlägg var mycket matigare än mitt!
  Bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag blev så upprörd... möter ju detta så ofta och vill verkligen inte att det ska vara så! Tycker inte det är okej att någon inte känner sig bekväm på ett sånt ställe!

   Radera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!