Dessutom har jag klurat ut varför man kan äta sånt som man ska äta nu och ändå gå ner i vikt... vän av kostdagbok som jag någonstans ibland ändå är har jag roat mig lite med att fylla i vad jag ätit på Shape Up-appen jag har i telefonen... och bacon och ägg, avocado och ost till trots så kommer jag ju knappt upp i den summa kalorier jag ska upp i varje dag för att tappa si och så mycket... sedan beror det även på ketos och annat sånt där som man kan läsa spaltmeter om... (ketos är, enkelt förklarat, ett förbränningstillstånd i kroppen när kroppen använder fett som energi istället för glykogener).
I vanliga fall när jag har ätit med ShapeUp appen som stöd så har jag lätt trillat över kanten... lätt ätit alldeles för mycket, eller alldeles för lite... blivit galet sötsugen och knappt kunnat stå emot... nu hamnar jag ganska rätt i intagsnivå och har inget behov av mer! Visst hade jag lätt kunnat slänga i mig en godispåse på studs, men jag gör det inte, och behöver det inte! Avsevärd skillnad! Plus att det är galet gott! Nyårsmyset vet jag inte riktigt hur jag ska lösa dock... men det ger sig!
NU ska jag mumsa middag!!! Ser det inte galet gott ut så säg!? Visste inte att en lasagne kunde göra mig såhär lycklig... nu vet jag! Missade du receptet?
GI-lasagne (4 portioner)
1 st stor squash (jag tog zucchini, tänkte att det nog är samma sak??)
1 tsk salt
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
Olivolja
500 g nötfärs
1 burk krossade tomater
1 st lagerblad (skippade jag, gick bra ändå! men jag daskade i en del cayennepeppar!!!)
2 tsk torkad basilika och oregano
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Smör
1.5 dl grädde
1 pkt mozzarella (jag tog vanlig, riven ost)
- Sätt ugnen på 225 grader
- skiva squash (eller zucchini) på längden (funkar med en osthyvel!)
- lägg skivorna plant på en handduk, strö salt över för att vattna ur dem
- hacka lök och vitlök, fräs i stekpanna i olivolja, lägg på ett fat så länge
- bryn köttfärsen i olivolja
- tillsätt lök, krossade tomater, örter och kryddor
- smaka av med salt och peppar
- låt puttra i ca.10 min
- smörj en ugnsfast form och lägg ett lager squash i botten, varva köttfärs och squash.
- häll på grädden
- strö över riven ost
- gratinera i ugnen i ca 20.30min eller tills gratängen fått fin färg.
Got to go! I have a lasagna waiting for me!!!
Den ser god ut!
SvaraRaderaHur många dagar tar det innan man kommer till ketos.
Kram
Den är jättegod! Och den kan ju även barnen äta, men med en macka till också kanske! Fast det kan knappast vara farligt för barn att äta mindre kolhydrater någon gång ibland heller... överlag äter vi ju för mycket kolhydrater i normala fall!
SvaraRaderaVet inte riktigt hur lång tid det tar att komma till ketos... har hört att det är omkring tre... det står det i boken också, att det är nu kolhydratsreserverna i kroppen sinar och kroppen börjar använda fett som energikälla, men jag vet inte, tycker det verkar lite för snabbt och lätt... men från dag tre typ och kanske några dagar framåt, beroende på hur strikt man är också såklart!
Men har du funderingar kring det så kan jag varmt rekommendera boken GI-dag för dag, jag tycker den är jättebra!
kram
Själv tycker jag att det är jobbigt att skiva på längden så jag fuskar och skivar dem i matberedaren istället, funkar bra det med :)
SvaraRaderaMen bra tips att lägga dem plant och strö salt över, det ska jag testa...