söndag 2 december 2012

Lusselångpanna med äpple och mandelmassa

Fick Mia Öhrns bok Julens godsaker av min bror förra julen och nu i år när jag bläddrade i den för att hitta lite nya recept att sätta tänderna i föll jag genast för detta... ett bra fall visade det sig!

bilden är lånad


Lusselångpanna med äpple och mandelmassa
Ett sätt att få underbart goda och saftiga lussebullar är att späcka dem med massor av fyllning och grädda dem sammanskuffade i långpanna.
Har du gott om tid på dig behöver du inte ljumma upp mjölken, med kall mjölk tar det lite längre tid för degen att jäsa, men i gengäld blir bullarna mer smakrika.

Cirka 16-18 bullar
Deg

25 g jäst
8,5 dl (510 g) vetemjöl
1 krm salt
2,5 dl mjölk
1 kuvert (0,5g) saffran
0,5 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 ägg

Fyllning

75 g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
75 g mandelmassa
1 litet äpple, cirka 125 g
1 ägg till pensling
Pärlsocker till dekor

1.Smula ner jästen i en stor degbunke.
2.Mät upp och blanda mjöl och salt.
3.Ljumma upp mjölken till fingervärme.
4.Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
5.Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
6.Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock, på mjölat bakbord. Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan. Riv äpplet, låt eventuellt vätskan rinna av och strö sedan över degen.
7.Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna med lite mellanrum i en smord ugnsform, cirka 20 x 30 cm. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 200°C i cirka 20-25 minuter.

bilden är lånad

Jag satte degen igår kväll, lät den jäsa i kylskåpet, i sin bunke, väl täckt av plastfolie. Idag vid ett-tiden knådade jag degen, kavlade ut den och tjoffade i fyllning, rullade ihop och la i en långpanna. Tyvärr somnade jag ifrån den lite när den sedan stod i ugnen.... så det hela blev lite solbränt, men det var sabla gott ändå! Kan verkligen rekommenderas!

3 kommentarer:

  1. hoppas det blir gott! själv kan jag inte äta äpplen. Tyvärr.

    SvaraRadera
  2. Ja, den var jättegod!
    Tack för en jättemysig första advent.
    KRAM!
    /A-K

    SvaraRadera
  3. Det låter väldigt gott! Ska testa att göra den när vi kommer iordning i huset. Saffran är ju inte så populärt här hos pappa och mej, men den blir säkert smarrig utan saffran också. Kramar

    SvaraRadera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!