bilden är lånad |
Lusselångpanna med äpple och mandelmassa
Ett sätt att få underbart goda och saftiga lussebullar är att späcka dem med massor av fyllning och grädda dem sammanskuffade i långpanna.
Har du gott om tid på dig behöver du inte ljumma upp mjölken, med kall mjölk tar det lite längre tid för degen att jäsa, men i gengäld blir bullarna mer smakrika.
Cirka 16-18 bullar
Deg
25 g jäst
8,5 dl (510 g) vetemjöl
1 krm salt
2,5 dl mjölk
1 kuvert (0,5g) saffran
0,5 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
Fyllning
75 g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
75 g mandelmassa
1 litet äpple, cirka 125 g
1 ägg till pensling
Pärlsocker till dekor
1.Smula ner jästen i en stor degbunke.
2.Mät upp och blanda mjöl och salt.
3.Ljumma upp mjölken till fingervärme.
4.Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
5.Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
6.Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock, på mjölat bakbord. Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan. Riv äpplet, låt eventuellt vätskan rinna av och strö sedan över degen.
7.Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna med lite mellanrum i en smord ugnsform, cirka 20 x 30 cm. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 200°C i cirka 20-25 minuter.
bilden är lånad |
hoppas det blir gott! själv kan jag inte äta äpplen. Tyvärr.
SvaraRaderaJa, den var jättegod!
SvaraRaderaTack för en jättemysig första advent.
KRAM!
/A-K
Det låter väldigt gott! Ska testa att göra den när vi kommer iordning i huset. Saffran är ju inte så populärt här hos pappa och mej, men den blir säkert smarrig utan saffran också. Kramar
SvaraRadera