tisdag 13 september 2011

brödlängtan???

nej inte skulle väl jag!!!

När jag drar åt svångremmen brukar mitt sug efter bröd och kolhydratsrik kost, inte helt oväntat, skjuta i höjden... och kanske är det då dumt att spåna efter brödrecept och dyl. "att göra när man får lov att äta det igen"... det blir ju inte mindre lockande liksom... man suktar ju inte än mer efter nybakat bröd, direkt ur ugnen såpass varmt att smöret nästan börjar smälta (förlåt Fia)  eller kladdkakor i alla dess former och variationer... inte alls...

det som kan tyckas strået vassare i dumhet vore att köpa en hel massa smågodis och ställa en skål framför sig... och det gör man ju inte... letar recept och planerar menyer däremot... det gör man... eller iallafall jag... när jag dietar kommer jag ofta på mig själv med att läsa kokböcker och dyl... korkat... men sant!

hur som helst... bröd... jag fick en gång ett suveränt recept på ett stort och gott-som-sjutton bröd av min älskade vän... Det var när vi bodde grannar, hon var mammaledig och ganska så ofta kom hon och knackade på med frågan om man ville komma över en sväng för en smörgås och lite myssnack... det ville man, dels för att vi alltid har mysiga samtal, dels för doften som spred sig i hela trapphuset av nybakat bröd... ett par skivor ost och några gurkskivor på och en stor kopp the till... smaskens vilka mysminnen som trillar fram i huvudet!!!
Råda bröd

50g jäst (eller en påse torrjäst)
5dl ljummet vatten (37-45grader. Degspad till färsk jäst ska vara fingervarmt, 37 grader. Känn med lillfingret som är mycket känsligare än pekfingret. Torrjäst, som blandas ut med mjölet, behöver däremot 45-50 gradigt degspad för att komma igång.)
1-2msk olivolja
2tsk salt
10-12dl vetemjöl (fullkorn)
1dl Vete kross (alt. 4-korns kross el. Råg-kross)
1dl solrosfrön
½dl krossade linfrön
(ibland har jag ½dl nyponmjöl i också) 

Penslas och strös på innan gräddning:
2msk vatten
1msk sirap
Solrosfrön
flingsalt

Smula sönder jästen (om färsk jäst) i bunken, häll över vatten, olja och salt och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt de torra ingredienserna och låt elevassistenten arbeta ihop allt till en deg i ett par, tre minuter. Tillsätt ev. lite mer mjöl.

Om du använder torrjäst, häll vatten, olja och salt i bunken, blanda 10dl av mjölet, torrjästen och övriga torra ingredienser och häll i degbunken. Arbeta ihop till en deg, och tillsätt ev. mer mjöl.

Låt jäsa i bunken, under bakduk i 1h- 1h 15min till dubbel storlek.

Kavla ut degen till en trekant och rulla ihop, men ena hörnet innerst till ett bröd (gör det ganska långt, brödet blir stort ändå!) låt jäsa på plåt, under bakduk i 20-30min. Pensla på vatten&siraps blandningen och strö över solrosfrön och flingsalt. Grädda (1/3 upp från botten av ugnen) i 250grader i 15min, sedan i 175grader i 20min.


Bjud in grannarna på nybakat bröd och glöm för allt i världen inte att bjuda in mig!

5 kommentarer:

  1. men nina!
    tydligen brödbakarväder...
    idag har jag bakat mumsgoda thekakor...
    har inte ätit bröd på nästan två månader, men just i dag gjorde jag ett litet undantag... (eller ett och ett halvt.)
    med smör, ett par skivor ost... och, just det, gurka.
    mmm...
    resten fick stoppas i frysen...
    kram!

    SvaraRadera
  2. Låter jättegott! Men en fråga, jag får ingen bild i huvudet med vad du menar med; "rulla ihop, men ena hörnet innerst till ett bröd (gör det ganska långt, brödet blir stort ändå!)"
    När jag bakat kommer en inbjudan.
    :-)

    SvaraRadera
  3. F - du är la för go i den åldern!!! =)

    Bom sicka bom - men oj va gott det lät! jag har ju faktiskt inte bakat... bara tänkt och suktat över tanken... försöker i regel undvika bröd också, men det är svårt, för gott bröd är ju så sabla gott!!! härligt att ha i frysen och plocka fram i höst!
    kram!!!

    Singelmamman - men om du kavlar till en trekant och så börjar du rulla ihop det vid ena hörnet, då blir det ju tillslut en limpa, tjockast i mitten, tunnare ute i kanterna... voila!!! bara att höra av sig vet du!!! =) kram

    SvaraRadera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!