onsdag 1 januari 2014

Ge silverbesticken en rejäl omgång!

Igår när vi skulle duka till middag så valde jag att använda mina silverbestick som jag samlat på mig... men dessa har legat i sitt fodral sedan dess... att jag fick dem alltså och de var i stort sett blå-svarta av oxidering... Anders och jag pratade om att det ju måste finnas något husmorstips för sånt där (nysilver dessutom så det går inte att putsa alltför mycket) och Anders hade för sig att man kunde göra någon egen variant av den där magiska plattan de gjorde reklam för på TV-shop för en massa år sedan...

Sagt och gjort, jag googlade det hela och ja, det finns ju en sabla massa skrivet om just det fenomenet jag letade efter... bl.a. denna som jag följde.

Jag la ett lager aluminiumfolie i en stor, ugnsfast gratängform (vet inte om det måste vara porslin eller plast men jag gjorde så). Strödde på ett lager med vanligt salt och ett tunnare lager med bakpulver (2msk kanske) samt några droppar diskmedel. Sedan la jag besticken jag ville få fina och "som nya igen" i formen och hällde på kokhett vatten så det täckte besticken... det tar några sekunder och sedan blir besticken lite gulgrå (här fick jag lite panik och trodde det hade frätt bort silvret) låt dem ligga i badet någon minut eller två och sedan är det bara att diska av dem med disksvamp. Den gulgrå hinnan försvinner och silvret skiner som aldrig förr igen!

Jag var så himla exalterad va! Kändes ju som magi där! Vet att det finns en kemisk förklaring till det hela men ändå! Fantastiskt! Ja, du ser ju själv skillnaden, jag höll ner ena delen av gaffeln i badet i några sekunder och på bara den tiden blev det såhär!


Leta reda på dina gamla silvergrejer och knock yourself out!

2 kommentarer:

  1. Japp, min mamma har lärt mig samma knep. Jag blir lika förvånad varje gång det funkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha, ja, min mamma och farmor och alla husmödrar i min omgivning hade tydligen full koll på just detta, men jag studsade likförbannat runt i köket av ren upphetsning över hur fint det blev! Men nu har jag blivit tillsagd av farmor att använda mina fin-bestick lite oftare, så det ska jag göra!

      Radera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!