lördag 18 januari 2014

Avfrostningen som blev sylt och pannkaka...

eller iallafall sylt... min frys har varit i stort behov av en avfrostning ett tag nu, idag tänkte jag att det var dags... sagt och gjort, knökade ett par frysväskor fulla med mat och hoppas det funkar, tog ut lådor, ställde upp dörren på vid gavel och ställde in två byttor med kokhett vatten... allt frid och fröjd tills den där jävla, ja jag får svära, det är min blogg och den jävla pipen som ska leda ut avfrostningsvattnet till behållaren man ställer framför frysen inte funkar, den läcker liksom, så allt vatten rinner ut under pipen, ner på mitt parkettgolv... så nu har vi fått göra en abrovinsch med siliconbakduk, handdukar och tuggummi... ja, vi tätade den där pipen med tuggummi! Fantastiskt bra! Men det kan ju knappast vara så det är meningen att man ska göra!

Hur som helst, när jag tömde frysen på grejer så fann jag en massa "slattar" av frysta bär... någon påse med blåbär, någon med icas basic frysta bär, en påse med rabarber osv... totalt 650g bär hittade jag att använda... så nu har jag kokat sylt också!


Älskar hemmagjord sylt där man vet att det är riktiga bär och grejer i och inte en massa skräp. Dessutom är det ju så sabla enkelt så det är ju fånigt att låta bli!

I denna "man-tager-vad-man-haver-sylt" är det:

ca250g blandade bär (hallon, jordgubb, svarta och röda vinbär, blåbär)
ca 400g rabarber
500g socker (1/3 muscavado socker, 2/3 strösocker)
2msk vanila (riktigt vaniljsocker i grön/vit-randig burk)
1tsk atamon

lägg bären och rabarberna i en kastrull, låt tinas på svag värme, häll på sockret och låt koka upp ordentligt, och låt sedan stå och koka i ca.10min. Skumma av och dra av från värmen.

Skölj en stor glasburk med atamon och hett vatten så den blir riktigt ren, häll sedan atamon i sylten och rör om (detta för längre hållbarhet, ska man äta mycket sylt på kort tid behöver man inte ta atamon). Häll sylten i den rena glasburken och låt stå och svalna utan lock. Mums fillibabba!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!