måndag 4 augusti 2014

Denna semestern, en rad återblick och litet recept på äpplesaft också!

Vi startade lite sådär lugnt med en röjdag, Ikea och fix och trix... skönt och samtidigt lite frustrerande när ingenting blir riktigt hundra, bara 99% toppen (vilket ju är en sabla massa det också så man ska ju absolut inte klaga!)... fast egentligen startade vi ju med en, om jag får säga det själv, mycket lyckad grillkväll i Slottskogen...

Sedan var vi en sväng i Fredrikshamn över dagen, sådär käckt med Stenabåten fram och tillbaka med några timmars strosande i Fredrikshamn däremellan... Fredrikshamn är en ganska trist stad måste jag säga... och det var väldigt va mycket folk som skulle samsas om de relativt få sittplatserna ombord... men det var gott att komma ifrån väggarna lite, kul att göra en riktig liten utflykt och fått använda vår nya dramaten som vi köpt på Ikea dagen innan... jag tyckte det var lite pinsamt först men när man möter folk med säckkärror som bättre hör hemma på byggarbetsplatser än en turistbåt så rann pinsamheten av mig.

På torsdag morgon packade vi bilen full med grejer och drog iväg på roadtrip till Dalarna. Först ett stopp på Rörstrand i Lidköping och sedan vidare till Fagersta för att krama om bästa vännerna som var där på campingtur innan vi åkte till vår första destination, Boda Kyrkby och Wiborggården, norr om Rättvik. Dagstur till Sundborn och Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Mora, Rättvik o dalahästtillverkning i Nusnäs hinner man gott och väl med under några dagar om man står på lite!

Efter två nätter i Boda åkte vi vidare till Sollerön. Så himla fint! Campingen där var verkligen tokmysig! Det blev mer Mora, Zorn-huset och museet, Wasalopps-dito samt blåbärsplock.

Sedan var ju tanken att vi skulle ta det lugnt neråt, hemåt... men när man börjar närma sig och inser att vi hinner hem innan det ens börjat skymma, då är valet rätt så enkelt ändå... vi åkte hem och fick en dag på Brännö istället. En dag som för Anders del slutade på vårdcentralen iofs, men skönt ändå! (tur att det gick så bra!)

De kommande två dagarna var vi hemmavid, eller hemma hos Karin rättare sagt. Lånade hennes kanot och paddlade ut till en egen liten ö i havet där vi solade, badade och fikade. Väldigt trevligt och tokskönt! Sådär lagom mycket båtliv för en ovan som jag! Anders har tydligen spenderat många somrar på just de där klipporna. Kvällen avslutades med grillmiddag hos Karin innan det var dags att åka hem och packa.

För sedan bar det av igen, upp till Dalsland med tält och hela roadtrip-packningen. Upp till Nössemark och vidare till Gustavsfors dit en vän och hennes man just flyttat... galet fint. Vi hann med en sväng förbi min farmor och farfars gamla sommarstuga också... den är så söt!

Fick en jättefin tältplats på Nössemarks camping, (campingen är lika mysig som hemsidan är galet rosa-turkos!) lite avskilt från alla andra och bara ett par meter från sjön så vi hade närapå "egen" badplats. Två nätter i tält blev det innan vi åkte hem, genom Norge och plockade blåbär, förbi Fia i stugan i Strömstad och sedan raka vägen hem. Även om det är gott att sova i tält så är det vansinnigt gott att sova hemma också!

I tisdags var vi hos morbror Lars och grillade... eller vi trodde att vi skulle grilla men planen var tydligen att göda oss! Jösses va mycket gott vi blev serverade!

Onsdag till lördag spenderades hos mamma och pappa, de var bortresta och hunden behövde sällskap. Vi var inte sena med att ställa upp! Så gott att leva husliv! Hann få hänga nästan en hel halv dag med lillprinsen som verkligen är världens goaste, innan de stack iväg på en liten semestertrip, och sedan även att plocka av alla vinbär och göra en massa saft och som om det inte vore nog så råkade jag trilla över ett recept med äpplesaft i en kokbok... hittade ett träd i skogen där det för längesedan har varit en trädgård med äpplen på som vi plockade ett kilo av bara för att testa om det blev bra... det blev det! För lite drygt en liter koncentrerad saft tar man:

1kg äpplen (skär i bitar)
3-4dl vatten
1 kanelstång

koka upp och låt koka tills äpplena är mjuka och nästan mos, sila av i silduk, häll tillbaks resterna i silduken i kastrullen igen och häll på ytterligare 3dl vatten och koka upp igen, häll på silduken igen och låt all saft blandas i bunken under.

Mät upp saften och häll i kastrullen, koka upp och häll på ca 5dl socker/ liter avrunnen saft, rör om tills sockret löst sig, tag av från värmen, häll upp på väl rengjorda glasflaskor (jag brukar följa instruktionerna på Atamon-flaskan) häll i lite Atamon för bättre hållbarhet (enligt instr.) och njut sedan av äpplepaj i flytande form. Blev jättegott och läskande!

I lördagskväll var vi hemma hos Johanna i Skintebo på "back-to-work-grill". Supermysigt, jättegod mat och toktrevligt! Mycket bra initiativ och härligt att träffas igen innan många av oss skulle tillbaks till verkligheten! Det blev en rätt sen kväll så igår var vi ganska trötta... det blev en sen lunch på Kino på Hagabion och sedan upptäckte vi en ny glassfavorit, Pinkbär som gör egen gelato... to die for!

ojoj, ett alldeles för långt inlägg med alldeles för få bilder... det ser ju även jag... får försöka kompensera det under veckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!