torsdag 7 augusti 2014

Äpplesaft

Jag känner att denna förtjänar ett eget inlägg, inte att klämmas in i ett sabla långt ett utan bilder...

1kg äpplen (skär i bitar)
4dl vatten
1 kanelstång

5dl strösocker / liter avrunnen saft

Koka upp och låt koka tills mjukt och mosigt, 10-15min under lock. Häll över i en silduk och låt saften självrinna i ca.20-30min i en bunke. Ta fruktköttet i silduken och häll tillbaks i grytan, slå på ytterligare 3dl vatten och koka upp igen och låt koka i några minuter, häll över i silduken och låt rinna av i samma bunke som första omgången (så saften blandas).

Mät upp saften och häll över på grytan igen, koka upp och rör ner rätt mängd socker, koka och rör tills sockret löst sig. Ta grytan av värmen och skumma av ytan väl, tillsätt konserveringsmedel enl. förpackningen (jag brukar använda flytande Atamon)

Tappa upp den heta saften på väl rengjorda glasflaskor (även till detta funkar flytande Atamon väldigt väl, läs på baksidan av flaskan) och förslut väl. Förvara saften i kyl eller sval.


Jag plockade vildäpplen och gjorde på. Det blev supergott. Pappa frågade om jag gjorde äpplekaka när han kom hem... och ja, det luktade verkligen äpplekaka i hela huset! Om man vill ha en lite mindre söt saft så tar man självklart bara lite mindre socker... det var första gången jag provade att göra saft på äpplen så jag följde receptet jag hittade i någon gammal kokbok rätt så slaviskt för en gång skull... tänker att vanilj nog är gott att ha i också!
Hann aldrig/glömde ta en bild på safteriet (som nu
är hemma hos mamma och pappa... ni får hålla till godo
med en egenhändigt ritad teckning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!