tisdag 4 augusti 2015

Österlen - en kärlekssaga!

Ja jisses va vackert det är där! Man har ju hört folk prata om det, just hur vackert det är på Österlen (eller heter det i Österlen?) Hur som helst, det är ju inte bara upphaussat en massa, det är ju verkligen sant också! Galet!

Jag hade samlat på mig lite tips inför vår road trip... Fått mängder med intressanta tips från kollegor och vänner, läst om fina smultronställen på bloggar osv. Vän av tysk disciplin gjorde jag i god tid innan en resrutt med alla stopp för att ha koll på vad som borde göras när, så ordningen blev logisk så att säga... Man vill ju inte missa något heller, glömma bort ett intressant resmål i myllret av allt att se.


Så iväg for vi, i mammas bil som vi fick låna medan min var på verkstan, med kartan och resrutt i högsta hugg... första stoppet var det helt fantastiska Strömma Farmlodge... alltså jag vill tillbaks... har läst en massa mysigt om detta stället i några av bloggarna jag följer... och javisst, de där tjejerna är duktiga att fånga magi på bild, men här var det verkligen inte så svårt! Så mysigt! Och javisst, vi kommer att åka tillbaks för en mer gedigen vistelse där! Jag fick köpt mig en sax och vridit och vänt på lite plädar, tallrikar och gud vet allt... ångrade att vi ätit frukost på vägen ner gjorde vi också... men som sagt, det får bli fler besök!




In i bilen igen och så styrde vi kosan mot Mölle... råkade köra förbi själva vägen ner till hamnen och befann oss helt plötsligt på väg till Kullens fyr längst ut på spetsen. Skönt med en liten promenad och bensträckare även om vi bara suttit i bilen några timmar! Mölle är ju väldigt fint, men oj va litet! Eller missade vi en hel stadsdel? Ska jag vara riktigt ärlig så förstår jag inte hypen, men vi hittade heller ingen parkering och körde bara i sakta gemak igenom det lilla samhället längs med vattnet... men jo, fint är det ju!


Sedan åkte vi till Höganäs... jag hade förväntat mig få se tillverkning och fabriksförsäljning... detta var ju mer som ett outlet-paradis... men har man varit i Freeport så behövde man ju inte detta också, dock ska man ge caféet en riktig tumme upp, så himla fint och mysigt! Ångrar än idag lite att vi valde att äta glass, även om glassen var god... det hembakade såg helt magiskt ut... men jag hade haft svårt att välja bara en bit... det hade jag!

Efter Höganäs var egentligen planen att vi skulle ta vägen om Sofiero och Helsingborg, men vi kände väl på oss att tiden började bli lite knapp... ska man hinna hitta någonstans att bo eller slå upp tältet så är det skönt om det inte är mitt i natten  när man gör det, så vi skjöt på den punkten och körde raka spåret till Falsterbo och Skanör istället. Superfint verkligen, och väldigt härligt att sätta ner fötterna på sandstranden och strosa lite längs med vattnet!


Efter en blixtvisit så packade vi in oss i bilen igen och drog vidare söder ut, mot Smygehamn och Smygehuk. När jag gick i trean läste vi Pojken och Tigern som svenskabok. En urmysig bok som börjar just i Smygehuk. Jag har sedan dess alltid varit sugen på att åka dit så för mig var detta lite magiskt faktiskt. Så galet fint! Och eftersom vi kom dit lite senare på dagen så var det väldigt lugnt och lite folk dessutom... Ringde en campingplats lite längre öster ut och kollade så det fanns plats åt oss innan vi åkte till Smygehuks Havsbad och åt middag, en rekommendation jag fått av en av mina chefer. Väldigt god mat!





Tidigt nästa morgon packade vi ihop tältet igen och drog vidare, Olof Viktors Gårdsbutik var vårt första stopp på listan, men eftersom caféet inte hunnit öppna än när vi va där så vi drog vidare med löfte till oss själva att åka vägen om på vägen hem.

Istället drog vi till Kåseberga och Ale Stenar, fick ätit någon sen variant av frukost på ett av caféerna i hamnen efter att vi varit uppe och tittat på de stora stenarna... Tror dock jag var lite för hungrig för att uppskatta det hela, eller ja räkmackan i solen uppskattade jag väldigt mycket, men stenarna... kul att ha sett men ja, nu har jag sett det!



På väg till Kafferosteriet på Österlen åkte vi vägen om ett spinneri och köpte lite garn av alpacka bla. vet inte vad jag ska sticka, men det är alltid roligt att ha sånt i stort sett är tillverkat framför ögonen på en! Kafferosteriet är verkligen fint, men jag förstår vad trendenser-Frida menar med att det är för populärt... det var väldigt mycket folk och känns inte så genuint som jag hade förväntat mig... pizzan var dock sabla god!



Nästa stopp på vår road trip var Glimmingehus, en gammal medeltidsborg som är förvånandsvärt välbevarad! Absolut värt ett stopp om man är i krokarna. Mätta av både pizza och sen frukost gav vi dock inte detta en chans till fika... det kanske man borde ha gjort faktiskt!


Istället åkte vi till Brantevik där vi efter att ha krypkört igenom stan stannade vid en liten park, tog vår picknickpläd och la oss i gräset i solen och åt jordgubbar en stund. Allt blir lite samma samma när man försöker sig på en sabla massa stopp på en och samma dag.

Efter vår lilla paus fortsatte vi till Simrishamn där vi, som "alla andra" förälskade oss i Apotekarns trädgård... tyvärr va köket stängt just när vi va där men vi fann på råd och strosade runt i den fina stan på jakt efter god glass istället!

Mandelmanns trädgårdar kom vi till precis när de just hade stängt för dagen... men det gjorde verkligen ingenting, är så glad att vi åkte dit i lagom tid för lunch dagen efter istället. Vilket fantastiskt ställe, som man ska ha gott om tid på sig att utforska!

Nåväl, det började dra ihop sig för att hitta någonstans att slå upp tältet igen (för det där med att tro att man bara kan slinka in och få rum på ett ombloggat B&B var korkat... inte mitt i juli fröken Larsson)... Rigelejestrand Camping visade sig vara en väldigt fin lite undangömd camping faktiskt, väl värt ett besök om man är i krokarna!

Dag tre började vi med frukost på Café Smulan i Brösarp innan vi gav oss av mot Kivik och Kiviks Musteri. Musteriet är ett sånt där ställe jag har velat åka till i flera år och ja, jag är inte besviken! Ett riktigt trevligt besök och en väldigt fin utställning samt shop! Att vi fick chansen att prata med en av trädgårdsmästarna som förklarade en hel del om att beskära fruktträd osv. gjorde ju ingenting sämre direkt! Jag va helt lyrisk när vi gick därifrån och slank in på Stinas Café för en fika på supergod äpplekaka med vaniljsås (det är ju på något sätt ett måste när man är här!)


När vi ändå var i närheten så traskade vi upp till Stenshuvud också... iofs en trevlig promenad men det var sabla brant i slutet och jag gillar ju mer att fika än att klättra i berg!

Men sedan åkte vi till Mandelmanns trädgårdar igen... fick nästan brotta oss fram för att få parkering men oj vad det var värt det!!! Så himla fint och trevligt! Kön till att handla i caféet räckte långt in i matsalen men det var så värt väntan! OM jag efter besöket i Kiviks musteri drömde om en stor fruktträdgård så blev drömmen nu berikad med ännu mer odlingar och kanske djurhållning också... den där gården ska ju bara dyka upp först innan jag får beskära fruktträd och odla en massa grönsaker! Men jag köpte iallafall Mandelmanns trädgårdsbok, Självhushållning på Djupadal som jag som bäst håller på att läsa nu, från pärm till pärm, så att jag ska vara väl förberedd när den där gården dyker upp!



Ett glass-stopp på vägen och lite stros i butiker innan vi begav oss tillbaks till campingen och vårt lilla tält igen. Spenderade en stund på den långa, fina stranden men doppade bara stortån... fy satan va kallt det var i vattnet!

Morgonen därpå var det dags att packa ihop tältet igen och bege sig hemåt, via Olof Viktors och deras sagolikt goda frukost! Ett måste om man är i krokarna tycker jag! Stärkta av allt gott for vi vidare mot Svaneholms slott innan vi styrde hemåt igen.

Fyra fantastiska om än hektiska dagar var till ända och vi somnade och sov riktigt gott den natten! Men det blir mer Österlen, det blir det absolut. Det finns massor av pärlor att upptäcka där och kanske att man då inte åker runt som skottspolar utan faktiskt tar sig lite mera tid än vad vi gjorde denna gången. Men men, nu har vi sett det och kan gå direkt på guldkornen nästa gång!





4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, verkligen Michael, även om den inte kan jämföra sig med din! Men Österlen är galet vackert det också!

      Radera
  2. Jag har varit sugen på Österlen i ganska många år. Det verkar så himla fint och mysigt och liksom gemytligt. Men samtidigt känns det ju galet att lägga lika mycket pengar på en tripp till Österlen som på en rätt fin utlandsresa. För det kostar ju skjortan att semestra i Sverige, iallafall om man är kräsen, som jag. Men jag vet inte nu, suget blev ju inte direkt mindre efter ditt inlägg. Jag kanske helt enkelt måste åka dit nu..

    SvaraRadera
  3. Mysiga Skåne.... Vi åkte runt på Österlen för några år sen. Förra veckan gjorde vi Malmö/Lund/Kivik och mysteriet på ett par dagar. Det bliv lite Kivik-produkter med hem ;-)

    SvaraRadera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!