torsdag 26 januari 2017

Nybakat

Igår kväll blev jag supersugen på nybakat bröd, men man hinner inte riktigt få till det när man ska amma, byta på, underhålla och somna två småttingar, så jag tänkte att jag nog skulle vara sugen på nybakat bröd även idag. Med en del framförhållning blir ju dessutom brödbak dessutom mycket enklare och godare!

Jag tog ett grundrecept på kalljäst bröd och skruvade sedan till det hela lite.

25g jäst eller 7g torrjäst
5dl kallt vatten (använder man torrjäst så behöver jästen väckas med 37gradigt vatten och lite, typ 1/2-1msk socker/sirap/honung, har i jästen och låter degvätskan svalna lite innan man har i övriga ingredienser)
1 1/2tsk salt
2msk olivolja
60g fyrkornskross (står på paketet att det ska kokas först, det brukar jag inte göra utan tänker att det drar åt sig vätska när det står och jäser)
40g rågflingor
500g vetemjöl

Smula ner jästen i vattnet (om du inte använder torrjäst då, isåfall följ instruktionerna ovan) och rör om tills jästen smält. Häll i salt och olja och sedan övriga ingredienser. Rör om tills allt blandat sig och är en lös och kladdig deg, ringla över lite olivolja och täck med plastfolie. Ställ in i kylskåpet och låt jäsa över natten eller i 12 timmar.

När degen jäst klart, ställ ut bunken i rumstemperatur, sätt ugnen på 250 grader och ställ in en gjutjärnsgryta i nedre delen av ugnen. När ugnen kommit upp i temperatur, ta ut grytan, häll i degen, lägg på locket och ställ in i ugnen igen i 30min. Har du le creuset-gryta så tänk på att skruva av den svarta knoppen på locket för den tål inte så hög värme. Efter 30min, ta av locket och grädda i ytterligare 15-20min.

Man kan även göra småbröd såklart. Ta ut degen i rumstemperatur, värm ugnen till 275grader. Ställ in en ugnsfast form i botten på ugnen. Dela upp degen i 10-12 lika stora delar, lägg på bakplåtspapper på plåtar utan att knåda eller egentligen göra annat än fösa ihop degen till varje småbröd lite. Låt småbröden stå och vila tills ugnen är uppe i rätt temperatur, ställ in plåten i mitten av ugnen och häll sedan in kallt vatten eller några isbitar i den heta ugnsformen. Stäng ugnsluckan fort och låt bröden gräddas i ca20min eller tills de fått fin färg

Så igår slängde jag ihop degen och imorse fixade Anders utbakningen, gjutjärnsgrytevarianten. Och ja, det blev tokigt gott!! Och enkelt... och gott! Framförhållning, ett ord, femton bokstäver... fantastiskt!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!