torsdag 27 november 2014

Bring it on!

Japp, nu är jag förberedd! På julen alltså! Satte pepparkaksdegen igår så vi kan baka pepparkakor i helgen. Dubbel sats, som vanligt, allt enligt tradition.

Många tar ju genvägen och köper färdig pepparkaksdeg... men mina vänner, det finns inga genvägar till de perfekta pepparkakorna... och det är sabla enkelt att göra sin egen deg! Vill man piffa till det lite extra så följer man antingen ett gammalt, eget beprövat recept, eller så följer man må hända mitt.

Pepparkaksdeg 2014!


Minininis Pepparkakor

Blir milda pepparkakor med smak av citrus och vanilj. Supergoda!

gör dubbel sats det, det går åt en hel massa deg innan man ens börjar baka ut pepparkakorna... har hört att en vän till en vän gjorde en dubbel sats och att det aldrig blev en enda pepparkaka utav den... så hon fick göra en ny, dubbel omgång... har jag hört... att en vän till en vän gjorde alltså... 

enkel sats ger tydligen ca. 100-150 pepparkakor... jag vet inte, jag har aldrig räknat... kanske med vetskap om att det aldrig blir så många när jag bakar... och att det då blir så tydligt att jag har provsmakat degen så många gånger då liksom...

3dl socker
½dl ljus sirap
1dl färskpressad juice av 1 apelsin, 1 citron + resten vatten (så det totalt blir 1dl)
rivet skal av 1 apelsin + 1 citron
200g smör
1½ msk kanel
½ msk malen ingefära
½ msk malda kryddnejlikor
2tsk malda kardemummakärnor
2msk vaniljsocker 
2tsk bikarbonat
ca. 1 liter vetemjöl

häll socker, sirap och juice/vatten-blandningen tillsammans med finrivet skal av apelsin och citron i en kastrull, koka upp så sockret smälter. Dra av från värmen och lägg i kryddorna + vaniljsockret och smöret. Rör tills smöret smält, låt svalna något (men bara lite, då försvinner effekten av bikarbonaten och pepparkakorna blir knäckigare)

Blanda ihop ca 8dl av vetemjölet tillsammans med bikarbonaten i en stor bunke, häll över den ljumna blandningen och rör snabbt ihop till en deg. Låt stå, väl inplastad eller med lock i kylskåp i minst ett dygn innan du bakar ut pepparkakorna. (men man kan provsmaka degen redan nu...)

Sedan gör man som vanligt, kavlar ut, svär över pepparkaksdeg som fastnar i bänken osv.... bakar av i mitten av ugnen på 200-225grader i 5-8min.

3 kommentarer:

  1. Mmm... Dom är ju så goda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är dom faktiskt! pratade med farmor igår och hon frågade extra efter pepparkakorna till jul. =)

      Radera
  2. Låter gott med citrusen i....

    SvaraRadera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!