måndag 12 oktober 2015

Full fart!

Eller egentligen är den fulla farten redan över, mina glöggsatser har sedan länge slutat bubbla mer än lite hemtrevligt någon gång ibland... Så blir det när man sätter sin glögg redan i augusti. Vet ju att många börjar komma igång med glöggeriet nu i oktober, särskilt om man gör GPs Dunderglögg... och det känns ju kanske mer naturligt egentligen.

På tal om Dunderglöggen, den gjorde jag förra året men har valt att inte göra den i år, och jag vill låta mina ha god tid på sig att liksom runda av, så ja, innan kräftskivesäsongen ens nått sin kulmen stod jag och brötade i köket, krossade äpplen, skar apelsiner, skalade rödbetor och skar i tunna skivor, mätte upp socker och glöggkryddor...

Innan september ens tagit sina första, stapplande steg doftade det jul och jäst hemma hos oss. Vattenlåsen bubblade liksom ikapp på de två jäshinkarna och jag började fundera seriöst på om det där med rödbetsglögg var någon bra idé förutom till färgen... Det vet jag fortfarande inte om det är, eller om äpple-apelsin-dito är det heller... Någon bra idé alltså... Men om jag inte testar så lär jag ju heller aldrig få veta!

I helgen tog jag mod till mig och lyfte på locken iallafall. Bubblandet har ju som sagt avtagit ordentligt och jag tänker egentligen att det nog är klart att hällas på flaska. Färgerna är gudomligt fina MEN jag blev lite orolig för styrkan i glöggkryddningen... Som tur är åt det hållet som går att göra något åt, dvs hälla i mer kryddor och låta det stå och dra i någon vecka eller två. Den första omgången kryddor silades ju bort efter en dryg vecka med frukten/rödbetorna... Så idag har jag tillsatt lite kardemummakärnor, kanelstång, pomerans, ingefära, nejlikor och russin... Tror det blir bra! Eller hoppas innerligt iallafall! Mer än så kan jag inte göra tänker jag.
Här står de nu, i godan ro och kryddar till sig och väntar på att flaskas. Själv är jag, med skräckblandad förtjusning, nyfiken på hur resultatet kommer att bli... Men det vet vi inte förrän i december!


- Posted using BlogPress from my iPhone

2 kommentarer:

 1. Spännande, jag har aldrig gjort glögg, det verkar vara rätt mycket jobb. Blir det bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur är det möjligt? Har inte du gjort glögg? Du verkar ju vara julen personifierad! Det är inte svårt alls, riktigt mysigt och trevligt faktiskt! Jag tycker inte om öl så därför var jag inte superförtjust i Dunderglöggen (som baseras på svagdricka). Men gillar man öl så är det en jättebra förstagångs-glögg att testa på! Förra året gjorde jag en variant av äppleglögg som blev väldigt god, i år har jag gjort två andra varianter... men svårt är det inte! http://minininis.blogspot.se/2015/08/arets-glogg.html
   Tycker du ska testa! Det är så tillfredställande att ha gjort det själv!

   Radera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!