måndag 8 december 2014

produktivt som sjutton!

Denna helgen alltså! Jädrar vad vi har hunnit med mycket!

I fredags åt vi ju julbord med farmor på Ikea. Hade tänkt hinna åka och handla efter det, men det blev så sent så det hade varit idioti att utsätta sig för det. Så storhandlandet fick vi göra i lördags förmiddag istället.

Sedan gick allt med en rasande fart! Sila av glöggen och ställa den kallt så den skulle klarna (gick sådär, men det blev bättre än det var innan iallafall så lite hjälpte det nog). Mala kött och stoppa korv. I år använde vi vår handdrivna köttkvarn och ja, det bär emot att säga det, men det var bättre än att mala med kitchenaiden. Själva stopperiet gjorde vi självklart med maskinen dock!



Vårt äpplemos tog slut här i veckan också så det fick vi gjort nytt. Gjorde efter ett tips jag fått av bästa Emma, i ugnen, vet inte om jag gjorde lite fel för det blev lite hårt... eller så blir det alltid så. Smidigt var det iallafall och gott blev det! Mycket mörkare än vad det brukar bli när man kokar det. Så himla gott att ha ordentligt med äpplemos i frysen igen!

Flaskorna till glöggen skulle kokas och etiketterna av... ett jäkla jobb! Men det gick ganska bra om man hällde varmt vatten i flaskorna och sedan ställe dem i en stor gryta med vatten, kokade upp och lät dem stå där en stund, då kunde man ibland dra av etiketterna helt utan problem... där det blev problem fick man göra om processen ett par gånger och sedan gå på med nagellacksborttagningsmedel och elbow grease.

Sedan slängde jag ihop två sorters kola också, en choklad med chili och en hallonkola. Chokladkolan är ju min personliga favorit, hallonkolan tyckte jag själv smakade mest torkad sylt... jag gjorde inte puré av hallonen utan rörde sönder dem ordentligt så kärnor och allt var med. Det blir en väldigt vacker kola, och både Anders och farmor tycker den är supergod!



Ja, sedan var lördagen slut... vi var också det... slut alltså!

Igår var det dags att tappa upp glöggen och koka ett par kolor till... Det blev en lakritskola och en kaffe-choklad-kola... båda supergoda, även om den med kaffe blev lite besk,.. använder alltid samma grundrecept när jag gör kola och det bara är någon torr smaktillsats.

3dl socker
3dl vispgrädde
1dl ljus sirap
1msk vaniljsocker

+smaktillsats (i detta fallet använde jag 1msk lakritspulver / 1msk pulverkaffe + 1msk kakao)

blanda i tjockbottnad kastrull, koka upp utan att röra om för mycket till 125grader, häll ut på bakplåtspapper (gärna i en form) och låt stelna innan man skär upp i lagom stora bitar,

Fick även slängt ihop en fudge på  500g choklad (hälften ljus och hälften mörk) 1 burk kondenserad mjölk, 1msk smör, 1 nypa salt, 2tsk vaniljsocker

I går eftermiddag åkte jag till farmor och lärde mig göra marsipan! Hon har gjort marsipanlimpa till jul i över 60 år efter samma recept. Supergott! Så det var på tiden att jag fick lära mig det nu! Riktigt roligt och riktigt mysigt!



Nu känner jag mig rätt slut som person faktiskt... det blev en ganska intensiv helg... men glöggen blev god, både äppleglöggen och dunderglöggen! och det är ju fortfarande gott om tid till mer julstök... tur är väl det! 

10 kommentarer:

  1. Hm... Undrar om det blir någon kola kvar till jul?! Hoppas det, för jag känner att det vattnas i munnen när jag läser om alla goda sorter Ni gjort!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, det får vi hoppas att det gör! Annars gör jag ny! kram!

      Radera
  2. Oj, vad mycket gott... *dreglar*
    Kram J

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja det är lite "farligt" hemma i vårt kök just nu! Funderar starkt på att ställa ner allt i källaren så jag inte ska komma åt det så lätt! kram

      Radera
  3. Svar
    1. Ja, som i inte mjukt... fast kanske är ett bättre ord... men jag gjorde nog itne helt rätt! Fast det är gott, det är det! =D

      Radera
    2. Menar du att moset blev hårt/fast? Eller äpplena...

      Radera
    3. Moset blir fastare än vanligt! Men det är ju inte så konstigt, man har ju inte något vatten i ugnen (jag hade aluminiumfolie på, men självklart slinker lite ånga ut ändå)

      Radera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!