tisdag 22 december 2015

Nya favoritgrytan!

Jag har ju gått och slutat äta kött... testade en vecka i höstas när min amerikanska familj var här på besök eftersom både Sam och Steve inte äter kött... jag hakade liksom på... och det inspirerade mig till att fortsätta... tänker att jag kan bidra med mitt lilla strå till stacken liksom, minska min miljöpåverkan på ett väldigt enkelt sätt faktiskt! Jag äter fortfarande fisk och skaldjur så helt vegetarisk är jag ju inte.

I och med den här kostomläggningen, som jag även tycker att jag mår bättre av, har iofs aldrig mått direkt dåligt men det känns bra, både i kropp och själ på något vis... hur som helst, i och med kostomläggning finns ju inte längre alla tidigare middagsklassiker att ta till när fantasin tryter... då får man finna på nya! Ett tips jag fick av en vän visade sig vara vansinnigt gott, det hittar du här.

Jag har sedan börjat krydda mer och brodera lite... än är jag inte framme vid det ultimata, men jag tror jag är på god väg, det gör jag!

Eftersom vi äter dhal mer som maincourse än ett tillbehör och även utan andra tillbehör förutom grönsaker så har jag i mer lök och morötter än originalreceptet, även mer kryddor eftersom vi gillar lite stark mat. Tanken är även att man ska ha i kikärtor och bönor för att göra det mer till en böngryta, men det kan man ju ha i i efterhand om man använder bönor och kikärtor på burk!

3-4 morötter
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk finhackad färsk ingefära
½ krm cayennepeppar
1 krm malen kanel
1½ tsk spiskummin
2-3 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
2 msk rapsolja
4 dl röda linser
2 tärningar grönsaksbuljong
5dl vatten
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
1-2 msk hackad koriander och/eller persilja

Skär morötterna i små bitar, hacka lök, vitlök och ingefära och låt gå i varm gryta med oljan i några minuter (det ska inte få färg). Häll i kryddorna och rör om och häll sedan i linser, vatten, krossade tomater och kokosmjölken. Rör om och låt stå och puttra under lock på svag värme i 40min. Håll koll så det inte bränner vid eller vätskan kokar bort! I slutet, ha i koriander och/eller persilja... och sedan kan man ju då skoja till det med valfria böner och kikärter om man vill!



Vi äter det som det är, rakt upp och ner. Men det är nog egentligen ännu godare med kokt ris, naan och en klick gräddfil.

Fick detta recepttips för en vecka sedan och har redan lagat det tre gånger... absolut en ny favorit, som dessutom är perfekt att frysa in i lagom stora lunchlådor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!