tisdag 22 juli 2014

Semestern so far...

...har varit fabulös! Vi började med några slappa dagar i godan ro, en tur-och-retur-danmark-över-dagen och sedan, i torsdags drog vi ut på roadtrip. Packade bilen full med tält (Rusta 400:-... kan ju bara vara asabra!), trangiakök (mamma hittade ett på loppis förra helgen för 40:-, använt ett par gånger... suveränt!), kläder, stövlar, kylväskor osv. Nog för att en mini har begränsat med utrymme, men jädrar va mycket man får plats med ändå!

Åkte mot Lidköping först, för att gå på Rörstrandmuseet och äta glass... det är ju käckt om en roadtrip inte bara blir från A till B utan faktiskt innehåller lite småstopp också. Sedan åkte vi vidare, mot Laxå... som har fått en Dollar$tore-butik! Den var vi ju tvungna att besöka såklart... strosade igenom rätt snabbt och konstaterade, ännu snabbare, att det finns en sabla massa skit att köpa!

Efter Laxå stack vi vidare upp mot Dalarna, vårt första stora stopp... men tog en avstickare till Fagersta på vägen där mina finaste vänner befann sig, och en av dem råkade fylla år just i torsdags... överraskade henne stort tror jag! Lunchade lite med dem innan vi stack vidare mot Boda Kyrkby, strax norr om Rättvik.

I Boda hade vi bokat rum på Wiborggårdens Bed & Breakfast. Min morfar bodde ju i Boda så länge jag minns så det är lite speciellt för mig att vara där uppe. Strosa i bygden och kika på morfars gamla hus... numera endast från vägkanten, men det känns ändå bra att veta att det står kvar och är fint! Wiborggården är helt fantastiskt! Rustikt och lantligt, vi bodde i ett av dubbelrummen i 1800-tals byggnaden som är typ en ladugård eller någon form av uthus (en kunnig person hade säkert slagit mig på fingrarna nu). Toalett och dusch i ett litet enskilt hus på gården och frukosten intas i trädgården om det är fint väder eller på skullen om man vill det.


I fredags åkte vi till Sundborn och kollade på Carl Larsson-gården, gick på guidad tur inne i deras boningshus och sedan en sväng på Karin Larsson-museet. Så himla vackert!Anders önskemål för dagen var att besöka Falu Gruva så då gjorde vi såklart det också! Konstrasterna blir rätt stora från skira akvarellmålningar och vacker trädgård till smutsiga, kalla, fuktiga och leriga gånger 67m under jorden! Men det var verkligen superhäftigt! Helt overkligt att man på 1600-talet grävde dessa stora rum och gångar nere, inuti berget!Sedan åkte vi tillbaks till Rättvik, åt Rättviksglass (kan vara världens godaste glass) och promenerade ut på Långbryggan, på vägen tillbaks till Sjövillan, där vi hade tänkt äta, tog vi oss ett dopp i Siljan också... inte så varmt som man skulle kunnat önska... rätt kallt faktiskt!Lördag morgon startade vi med en sväng till Styggforsen. Ett naturreservat alldeles i Boda. Det var även här vi strödde morfars aska för några år sedan. Sedan gick vi en sväng in i skogen, jag ville visa Anders ett hus jag sett där inne, lite övergivet och förfallet, men så himla fint... det är synd att Boda ligger så långt bort från Göteborg! På väg tillbaks till bilen hittade vi massor av blåbär och kantareller... plockade ett kilo kantareller på fem minuter ungefär, helt galet!Åkte vidare ner till Rättvik igen, handlade lite och åt återigen glass... innan vi stack iväg till Nusnäs där man gör dalahästar och sedan till Mora. Gjorde ett besök på Zorn-gården och hann tyvärr inte med museet eller Vasaloppsmuseet. Det fick vänta till söndagen.


Zorns ateljé

Körde vidare mot Sollerön och tog in på Sollerön camping. Så galet fint och trevligt! Vi fick upp vårat tält utan några större fadäser och sedan var det bara att starta grillen och trangiaköket, rensa svampen från skogsturen på morgonen, grilla på köttet och smörsteka kantarellerna... grillade marshmallows till efterrätt också... gott, gott!

Igår åkte vi hemåt igen, hade egentligen tänkt stanna ute en eller två nätter till men när man närmar sig hemma och vädret bara lovas bli bättre och bättre så är det rätt skönt att inte slänga upp ett tält man ska packa ihop igen dagen därpå och ge sig ut och köra bil i allra finaste sommarvädret... vi såg till att vara hemma istället och idag har vi varit på Brännö och badat... eller badat och badat... Anders har badat, jag har bara solat... Anders dök även från bryggan utan att veta riktigt hur botten såg ut så han har varit på vårdcentralen och sytt fem stygn i huvudet ikväll också... innan vi åkte hem till stan hann vi dock med en supergod lunch på Brännö Värdshus också (dålig hemsida men galet god mat! Anders, som gör hemsidor vill nog kräkas lite varje gång han tvingas gå in på den... men vad ska man göra, jag har redan gjort bort mig där en gång genom att ifrågasätta färgvalet och inredningen i Lasse-Dahlquist-rummet... *rodnar*)Så nu sitter vi här, Anders en stelkrampsspruta och fem stygn i pannan rikare, jag med lite röda axlar och funderar på vad vi ska göra på resten av semester... hur toppar man detta liksom? Tror redan vi har lite planer faktiskt... Det lär bli en tur med tältet till, och säkert ett par dagar i skärgården också!

Hoppas du har en härlig semester du med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!