onsdag 1 juli 2015

I flädertider!

Förstår att många gör fläderblomssaft nu i dagarna. så galet gott! Jag fryser in min i små pet-flaskor och tar fram efter behov (tänk på att inte fylla hela vägen upp, det blir så kladdigt och härligt i frysen om flaskan går sönder när den fryser!)

Av citronskivorna som blir över efter att man silat av saften kan man göra världens godaste marmelad! Men först måste man såklart göra saften!


Fläderblomsaft (ca.4 liter koncentrerad saft)

40 st fläderblomklasar
2 kg strösocker
3 l vatten
4 st citroner
75 g citronsyra

Skölj blommorna väl i kallt vatten. Skölj citronerna i ljummet vatten och skär dem i skivor. Koka upp vatten, citronskivor, citronsyra och socker. Häll den heta blandningen över fläderblommorna. Täck över med folie och låt stå svalt ca 4 dygn. Sila saften och häll upp den i väl rengjorda flaskor. Förvara saften i kyl eller frys.


Fläderblom och citronmarmelad

Citronskivorna från safttillverkningen
1dl flädersaft
1dl strösocker

Plocka ur citronskivorna (detta kan vara enklast att göra innan man silar av saften faktiskt). Det gör ingenting om det kommer med lite lösa blommor, det blir bara fint! Hacka citronskivorna jättesmått och koka upp hacket med 1 dl av saften samt 1 dl strösocker (om man tar citronskivorna innan man silar av saften kan det nog räcka med 0,5dl saft eftersom det gömmer sig väldigt mycket saft i citronerna, alt, 0,5dl vatten, det blir sött ändå liksom!) + 1dl strösocker, låt koka i 10-15minuter, eller tills marmeladen blir kladdig och marmeladig...

Får man fläder över efter allt saftkokande och sådär så har jag även hittat recept på fläderblomsvin och förra året kryddade jag snaps med fläder och citron till kräftskivan... det blev riktigt gott!


Fläder och citronsnaps

Man tar bara några klasar fläderblommor, några dl sprit så det täcker blommorna, några strimlor gul del av citronskal med en potatisskalare (en fjärdedel av citronen typ) och ett litet squezz med honungsflaskan i en glasburk... Låt sedan stå och dra i 1-2 dygn... sila av och häll upp på flaska. Späd eventuellt med mer sprit om fläder och citronsmaken blir för tydlig.

3 kommentarer:

 1. Jag har aldrig gjort fläderblomsaft själv, men det är ju sååå gott... passar också bra i gin-drinkar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, du måste göra egen fläderblomsaft!!! Det är busenkelt (iallafall om man har tillgång till fläder!) Har aldrig testat med gin... men hört att det ska vara gott... får ge det ett försök! :-)

   Radera
 2. Å så gott! Ha en skön sommar!

  SvaraRadera

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!