måndag 29 januari 2018

Äntligen är vi igång!

Eller, gör om gör rätt... alt. Ge nu fan i vår vitlöksodling du räv-/grävlingjäkel som rev upp allt i december...

I lördags, förutom att inse att vi måste sätta barnspärrar på alla kökslådor och köksskåp osv, sedan flyttkartongsbarrikaden in till arbetsköket försvunnit pga. att Wilhelm numera obehindrat och med en vesslas smidighet och snabbhet klättrar upp på flyttkartonger... så ja, det är fritt spelrum för dem överallt numera... groventrén, köket och vardagsrummet... behöver jag skriva att det är galet nyfikna och nöjda små killar som ger sig ut på upptäcktsfärd på sina numera mycket större hoods... och vi föräldrar följer efter för att eliminera farorna som vi inte tänkt på är faror förrän vi inser, med barnens guidning att de är just det. Växter flyttas utom räckhåll för orimligt långt räckande händer, gitarrer flyttas upp, saker ställs undan och ja, nu det sista, soffborden får tydligen stryka på foten ett tag också. Fick just meddelande av Anders att han hade hittat Wilhelm sittandes mitt uppe på högsta soffbordet (som han tagit sig upp på via det lägre som står bredvid)...Var va jag?! Jo, i lördags, förutom att börja barnsäkra i rasande fart, så åkte vi även till Blomsterlandet och köpte fröer och ett par vintergröna buskar. Vi skulle kika på just det sista då jag tänker att det kan vara bra att ha lite vintergröna buskar när julen nalkas och man vill klä spiselkrans och ljuskronor etc med just vintergrönt. Döm om min förvåning och glädje, när just två sorters just vintergröna buskar såldes ut för 20 respektive 30 kronor! Så nu är vi, förutom galet mycket fröer till årets planteringar även med en cypress och en kinesisk en!

Och det är HÄR jag är så glad att vi äntligen är igång, med Trädgårdsåret 2018 alltså! Inte barnsäkrandet, det är ju mest jobbigt även om även jag inser fördelen med att allt borde bli hundra gånger lättare i städsammanhang när det står minimalt med saker framme.

Vi var ute en sväng igår, i snålblåsten. Började med att gräva om vitlöksplanteringen som en jäkla odåga till djur grävt upp, i jakt på sork eller bokashikompost gissar vi. Skyfflade tillbaka jorden, la dit mer jord uppepå, satte vitlöksklyftor och täckte det hela sedan med nät som hålls fast av brädor och stora stenar. Håller nu tummarna för att de där stackars vitlöksklyftorna tar sig och hinner bilda fina vitlökar till sommaren och ja, en av förutsättningarna är såklart att djurodågan håller sig borta! Sedan grävde Anders ner de vintergröna buskarna medan jag städade rent runt entrén och fixade lite. Barnen låg snällt och sov i sin vagn fastän sagda vagn höll på att blåsa iväg i vinden.

Alla fröer är nu inventerade och sorterade tillsammans med 2017 års fröer. Och ja, vi längtar såklart till mars när det är dags att börja förgro/så många av de olika sorterna. Känner att 2018 kommer bli ett roligt trädgårdsår med nya odlingsbäddar som skall anläggas, rabatter som skall skapas och en äppellund som skall utvecklas! Ska bli kul att vara med hela tiden från start. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

gillar vad du just läst?! lämna gärna en kommentar... jag skulle bli superjätteglad!

vet du inte hur man gör? Det är jättelätt... skriv din kommentar och sedan bara man väljer Namn/Webbadress i rulllisten nedan (ska det vara så många "L"???) skriver in sitt namn, om man har en webbadress kan man fylla i där också, annars lämnar man blankt... och tryck på "skicka kommentar" (ibland får man trycka några gånger för att det ska fungera) simsalabim så blir vi båda glada... iallafall om du skrivit något snällt... och det gör vi ju bara... det ska ju vara en trevlig och trivsam atmosfär här inne! TACK!!!